Peti „Tuzla brain week 2018.“ izazvao veliku pažnju medicinskih stručnjaka

Mozak, vječna inspiracija naučnika / Napretka ima ali još više nepoznanicaPicture 178

Na Medicinskom fakultetu Tuzla, u prepunom amfiteatru željnih znanja studenata iz Tuzle, Sarajeva, Mostara, Banja Luke i Zenice u ponedeljak 12. marta otvoren je peti po redu „Tuzla Brain Week 2018.“. Radio se o izuzetno uspješnom projektu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, koji svake godine na ovaj način  obilježava sedmicu mozga i promoviše neuroznanost kod šire populacije.

Ove godine, glavna tema je „mozak budućnosti“ a primarni je cilj biti u trendu sa najnovijim dostignućima iz oblasti neurologije, neurohirurgije, psihijatrije te drugih srodnih disciplina. Tokom ove sedmice bit će riječi o trenutnim kapacitetima ovih grana u Tuzli, ali i njihovom napredovanju u svijetu, izjavio je menadžer i voditelj projekta, Adnan Mujanović.

Jedna od glavnih aktivnosti „Tuzla Brain Week 2018“ je promocija studenata Medicine putem naučno – istraživačkih  radova, a pored stručnih predavanja  učesnici će moći kroz plenarna predavanja unaprijediti svoje znanje o mozgu – kazala je koordinatorica projekta Ilvana Rabotić.

Po riječima dekanese Medicinskog fakulteta Tuzla, prof. dr. Selmire Brkić, studenti su postigli izvrsne rezultate u naučno – istraživačkom radu kroz plenarna predavanja, različite dobne stručne radionice te je ovo svakako vijedan doprinos u razvoju neuroznanosti. –„Studenti su pokazali izuzetnu zrelost, visoki stupanj samostalne organizacije i samostalnog stručnog i naučnog rada“, naglasila je dekanesa Brkić.Selmira Brkic

Na svečanoj ceremoniji otvaranja prisutnima su se obratili i ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, dekanesa Medicinskog fakulteta Tuzla, prof.dr. Selmira Brkić, medicinski direktor UKC Tuzla, prof.dr. Fahrija Skokić, predsjednik Studentskog vijeća „MEDICUS“ Sejfo Begić, kao i ovogodišnje koordinatorice projekta, studentice, Asja Brkić i Ilvana Rabotić.

Za vrijeme obraćanja nastupili su i članovi Gradskog orkestra „BalsiKa“, koji su uljepšali ovu svečanost.

Poslije ceremonije otvaranja održana su plenarna predavanja, predavači su bili mentor ovogodišnjeg projekta „Tuzla Brain Week 2018.“  prof.dr. Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla,  prof.dr. Mirsad Hodžić, načelnik Klinike za neurohirurgiju UKC Tuzla, Rusmir Softić, specijalista neuropsihijatar iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te docent na Katedri za psihijatriju sa medicinskom psihologijom na Medicinskom fakultetu u Tuzli.dzevdet

Na ceremoniji je predstavljen i zvanični program koji će se održati tokom sedmice a ispunjen je stručnim radionicama, prezentacijama studentskih naučnih radova, TBW kvizom, kao i posebnom aktivnošću TBW talks,  gdje će svi učesnici imati priliku slušati uspješne mlade ljude, te njihove korake do uspjeha.

Podrška ovom projektu dolazi iz resornog ministarstva i Vlade Tuzlanskog kantona, a Ministarstvo zdravstva će projekat  podržati, s obzirom na njegov značaj ne samo finansijski nego i organizacijski, naglasio je Bahrudin Hadžiefendić , ministar zdravstva  u Vladi TK.

Ovo je inače jedini projekat iz Bosne i Hercegovine, koji je do sada svake godine dobijao podršku Dana Fondacije (New York, USA) i Fondacije europskih neuroznanstvenih društava (FENS) koji su začetnici ove inicijative.Picture 200 Picture 190 Picture 187 (1) Picture 183 Picture 182 Picture 177 Picture 169 Picture 168 Picture 167

Duška REBIĆ


Source: Bhglas.ba