Parafiskalni nameti su najveća prepreka ekonomskom razvoju i povećanju plata u privredi

Ni Japanci ovo ne bi mogli izdržatiDSCN8730

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla održana je redovna sjednica Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla na kojoj su razmatrane inicijative za smanjenje parafiksalnih nameta privredi. Radi se o nametima koji privredu opterećuju sa 200 % , a na različitim nivoima postoji čak oko tri hiljade različitih nameta.

Najveća kočnica privrednog razvoja u BiH su parafiskalni nameti. Sa cjelokupnom analizom i prijedlozima za ukidanje i smanjenje parafiskalnih nameta urađen je dokument na nivou Kantonalne privredne komore Tuzla. U okviru svih komorskih udruženja nastojat će se doći do kvalitetnijih rješenja, organizovat će se rasprave na kojima će doći do dopuna i izmjena tog dokumenta kako bi u konačnici bio što kvalitetniji i kako bi njegova provedba dala pozitivne rezultate. Očekivanja privrednika su pozitivna a dokument bi mogao da bude i pokretač za olakšice u privredi u Tuzli, Tuzlanskom kantonu i šire.

DSCN8722Udruženje za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam je prvo komorsko Udruženje koje ulazi u ovu raspravu. Svoj doprinos dali su i  predstavnici Ministarstva za trgovinu, turizam i saobraćaj, te Ministarstva za privredu TK.

Po riječima Mirsada Gluhića, ministra za trgovinu, turizam i saobraćaj u Vladi Tuzlanskog kantona, značajno je razgovarati sa privrednicima iz prve ruke, u direktnom kontaktu definirati probleme koji opterećuju privredu i doći do najboljih rješenja.

– „Moramo stvoriti uslove, ambijent, kako bi unaprijedili postojeći nivo privređivanja, podstakli razvoj privrede, nove iskorake i omogućili dolazak stranih investitora. Nameta našoj privredi ima više nego što je potrebno, to je činjenica. Ovo je prvi korak da se olakša privredi. Zakon o turizmu FBiH je ukinuo turističke takse, pa je i to jedan korak pomoći privredi ali se tu ne smije stati“, istakao je ministar Gluhić.DSCN8726

– „Privreda u BiH preopterećena je raznim nametima, oko 3000 parafiksalnih nameta nalazi se na plećima privrede BiH“, istakao je Kasim Selimović, predsjednik Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla, te pojasnio: DSCN8720– „Među silnim nametima su i oni koje nam donosi Zakon o šumama, notarska tarifa. Za dokumentaciju koja prati proizvode animalnog porijekla smatramo da je to potpuno nepotrebno, dugo nije bilo konkretnih pomaka, a opterećenja su ogromna i kada je u pitanju inicijativa Vlade TK za povećanje ličnog dohodka, smatram da je ta inicijativa nerealna, još jedno opterećenje. Mi ćemo inicijativu podržati, ali mislimo da je neizvodiva. U određenim segmentima privreda TK ima veća opterećenja od bilo kog drugog Kantona na području Federacije i potrebno je poduzeti konkretne korake da bi se omogućio opstanak i razvoj privrede Tuzlanakog kantona“, naglasio je Selimović.

– „Mi se često pozivamo na opterećenje plate 70 posto, no kada dodamo sve te dodatne parafiskalne namete mislim da je naše opterećenje 300 do 500 posto, znači na jednu marku je pet puta više troškova da bi realizovali neku poslovnu ideju i riješili neki problem. U svakom slučaju mi poslodavci nudimo rješenje kako da radnike nagradimo više, da isplatimo veće plate, ali to tražimo isto od svakog nivoa vlasti da reducira opterećenja za koja je dokazano da su nerealna“, dodaje Selimović.

DSCN8725Kantonalni zakon koji uređuje oblast turizma prema mišljenju zaposlenih u ovoj branši daje pozitivne rezultate na terenu i jedini je u Federaciji koji nalaže svim turističkim agencijama da moraju imati licencu, no donošenje Zakona o turizmu u FBiH koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri donijelo bi mnogo više pozitivnih pomaka. – „Sa tim Zakonom se ukida parafiskalni namet tzv. Turistička taksa koja je 0,05 posto po iznosu ostvarenog prihoda u toku godine bez obzira da li ste poslovali pozitivno ili negativno“, izjavio je Asim Bečić, vlasnik Turističke agencije „Golden Tours“ Tuzla. On tvrdi da je to plaćanje poreza na porez, jer je u cijenu usluge već jednom bio uračunat i plaćen porez, što je najveće optrećenje za privrednike, a u konačnici ni u Evropi takva vrsta nameta nije dozvoljena.

DSCN8724Isto mišljenje ima i direktor kompanije „Pavić Komerc“ Tuzla Mijat Pavić koji naglašava da one koji se bave privatnim biznisom parafiskalni nameti opterećuju u velikim iznosima, te da je krajnje vrijeme da se nešto učini po tom pitanju.

– „Mi smo pravili analizu zajednu s privrednom komorom i imamo oko 300-400 parafiskalnih nameta od raznih nivoa vlasti“ – kaže Pavić. Ustvrdio je da poslodavci nemaju mogućnost radnicima povećati plate zbog opterećenja parafiskalnim nametima.

Duška REBIĆDSCN8728 DSCN8730


Source: Bhglas.ba