Izložba i promocija monografije „Između dvije imperije – Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885-1919“

Savršen prikaz života na prelazu dva stoljećaabcd1 (1)

U organizaciji JU Centar za kulturu Tuzla, Grada Tuzla i Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla otvorena je izložba fotografija i održana promocija monografije „Između dvije imperije – Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885- 1919“.abdc2 (1)

Na promociji su govorili Mirsad Sijerić, direktor Zemaljskog Muzeja BiH, književnik Ahmed Burić iz Sarajeva, a prisutnima se obratio i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, koji je između ostalog istakao:

– „U interesu nam je da učestvujemo u projektu podrške Zemaljskom muzeju u Sarajevu, koji je predložio ovu izložbu, kojom želi izraziiti zahvalnost građanima za podršku koju ima iz Tuzle. Mi smo potpisali ugovor sa Ministarstvom civilnih poslova, pretprošle godine, koji ima za cilj podršku institucijama kulture BiH, jer bez nje nema države. Pretplošle godine uputili smo 70 000 KM za podršku institucijama kulture BiH, prema institucijama Ministarstva civilnih poslova, odnosno Zemaljskom muzeju BiH, a isti iznos smo planirali i u ovoj godini.

abcd3 (1)Ove godine Tuzla i još neki gradovi i općine FBiH, izdvajaju sredstva da pomognu Ministarstvo civilnih poslova, da uspostavi siguran sistem finansiranja institucija poput Zemaljskog muzeja u Sarajevu, koji je čuvar svih dokaza o kontinuitetu države BiH. Zahvaljujemo promotorima knjige, direktoru muzeja, što se ovako i na ovaj način javno zahvalio Tuzli na podršci i podsjetio da i u ovoj kalendarskoj godini slijedi podrška našim državnim institucijama, Zemaljskom muzeju u Sarajevu i drugim“, naglasio je Imamović.

Po riječima, vršioca dužnosti direktora Zemaljskog muzeja u Sarajevu, Mirsada Sijarića, prije nekoliko mjeseci promovisana je monografija i pripremljena prigodna izložba u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, a ovo je njeno prvo gostovanje van Sarajeva.IMG_6233

Na izložbi su predstavljene uglavnom neobjavljene fotografije iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH, a izložba je pobudila veliki interes i izvan granica BiH.

– „Ovom izložbom želimo da se zahvalimo Tuzli. Izložbu čine djela iz Zbirke od preko 6 hiljada fotografija Františeka Topiča (1885. – 1919.), Čeha koji je dobar dio svoga radnog vijeka proveo u Zemaljskom muzeju BiH, prvo kao arhivski činovnik a potom i kao bibliotekar, sekretar i fotograf. Ono što je zabilježio krajem 19. stoljeća, do pred Prvi svjetski rat zaista je jedinstveno“, pojasnio je Sijarić.

– „To je savršeni prikaz života u tom vremenu, kao i materija za izučavanje običaja, arhitekture i promjena koje su se desile u tom periodu, od odlaska Osmanskog carstva i ulaska BiH u Austro Ugarsku monarhiju. Knjiga i izložba daju kvalitetniji i cjeloviti uvid u stvaralački opus autora, čiji se rad izdvaja kao izvor prvog reda za istraživanje istorije i geografije bosanskohercegovačkog duha, u osvit jedne od najvećih ljudskih i civilizacijskih tragedija uopšte – Prvog svjetskog rata“, naglasio je promotor Ahmed  Burić.IMG_6233 IMG_6235 IMG_6236 IMG_6237 IMG_6238 topic-pozivnica-1-1507033879

Duška REBIĆ


Source: Bhglas.ba